Arche de la Défense

arche de la défense

Video Arche de la Défense

l’Arche de la Défense of Grande Arche, is een gebouw in het zakendistrict La Défense, ten westen van Parijs. En wordt vaak vermeld als de Grand Arche.

De architect Johann Otto von Spreckelsen wilde een 20e-eeuwse versie van de Arc de Triomphe. Toen hij in 1987 overleed nam de Franse architect Paul Andreu het werk over. Het gebouw werd geopend op 14 juli 1989, 200 jaar na de bestorming van de Bastille.

De Grande Arche de la défense is vrijwel kubusvormig en de binnenkant is open.
Het bouwwerk heeft een hoogte van 110 meter, een lengte van 108 meter en een breedte van 112 meter.
Het gebouw telt 35 verdiepingen en er werken 4000 mensen.

In het gebouw zijn kantoren gevestigd, en de bovenste verdiepingen zijn onder andere in gebruik als expositieruimte, restaurant en winkel. Het restaurant is op werkdagen voor de lunch geopend, en in de zomer ook op zaterdagavond.

De Grande Arche staat in dezelfde lijn als de Arc de Triomphe, Arc de Triomphe du Carrousel in de Tuilerieën en de glazen piramide van het Louvre. Deze lijn wordt de Axe historique genoemd.
Deze Historische As bestaat uit: het Louvre met Arc de Triomphe du Carrousel, Jardin des Tuileries, Place de la Concorde, Champs-Elysées, Arc de Triomphe, Pont de Neuilly, de esplanade en het voorplein van La Défense en dan de Grande Arche de la Défense.