Montmartre

Montmartre

Video Montmartre

Montmartre is een wijk in Parijs, gelegen tegen een heuvel.
Deze heuvel is 134 meter hoog en wordt ook wel eens la Butte Montmartre genoemd.

Het is een van de bekendste plekken van Parijs. De wijk trekt vele kunstenaars aan.
Op de Place du Tertre, bovenop de heuvel, worden door deze kunstenaars kunstwerken gemaakt van en voor toeristen. Het is een leuke plek om te vertoeven.
Je kan het Musée de Montmartre bezoeken. Dit museum is gevestigd in het huis dat ooit werd bewoond door Renoir. Vele bekende kunstenaars, onder wie Pissarro, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, en Picasso hebben in Montmartre gewoond.

Na het Place du Tertre aan de andere kant van de heuvel vind je een kleine wijngaard (rue St.-Vincent). In oktober zijn hier de oogstfeesten. Tijdens dit festiviteit worden de wijnflessen van de vorige oogst verkocht. De wijngaard wordt door de stad onderhouden.

Montmartre heeft vele steile trappen. Eens de top van de heuvel bereikt kan je hier de Basilique du Sacré-Cœur bezoeken.
Op de heuvel is één van de bekendste cabarets gelegen nl. “de Lapin Agile”. De meeste theaters vindt men aan de zuidkant, aan de rue des Martyrs en de aan Pigalle.

Montmartre heeft twee kerkhoven; het bekendst is het Cimetière de Montmartre. Hier liggen onder anderen veel Franse kunstenaars begraven. Andere beroemdheden als Emile Zola (die later naar het Pantheon is verhuisd), Alexandre Dumas, Stendhal, de dichter Heinrich Heine, Degas, François Truffaut (Jules et Jim), Dalida en vele anderen. Ook Jacques Offenbach ligt hier en de Belgische Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.
Het kleiner kerkhof, het cimetière St.-Vincent, vind je aan de rue Caulaincourt. Het werd geopend op 5 januari 1831

Oorspronkelijk was het een dorp op een heuvel buiten Parijs.
De hele wijk is historisch beschermd waardoor Montmartre er nog steeds hetzelfde uitziet als vroeger.