Palais Royal

Video Palais Royal

Palais Royal

Palais-Royal is een voormalig koninklijk paleis met een hele mooie tuin in Parijs.

In 1624 kocht de eerste minister Kardinaal de Richelieu in de buurt van het Louvre een herenhuis met een stuk grond. Later gaf hij architect Jacques Lemercier opdracht een reusachtige herenhuis te bouwen.
Het toneel heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het Palais-Royal. Kardinaal de Richelieu organiseerde er al toneel. Sinds 1799 speelt de Comédie-Française in het Palais-Royal.
In 1642 liet de kardinaal op zijn sterfbed het palais Royal na aan Lodewijk XIII. Deze zou de kardinaal niet lang overleven. Lodewijk XIII zijn weduwe, Anna van Oostenrijk, verliet het Louvre en nam samen met haar zoon, koning Lodewijk XIV haar intrek in het Palais Cardinal.
Het Paleis heette nu Palais Royal.
Gedwongen door de opstand van de Fronde verliet zij in 1648 het gebouw en Parijs
Toen haar zoon Lodewijk terugkeerde naar de hoofdstad nam hij weer intrek in het Louvre en stelde hij het Palais Royal ter beschikking aan Henriette van Frankrijk, de weduwe van koning Karel I van Engeland, en daarna aan haar dochter, Henriette van Engeland.

Nadat Henriette plotseling overleed schonk Lodewijk het paleis aan haar weduwnaar, Filips van Orléans.
Zijn zoon Filips II van Orléans werd regent tijdens de minderjarigheid van Lodewijk XV. Deze Philips II was een hoogbegaafd maar ook uiterst losbandig persoon.

In 1780 viel het paleis toe aan de immer in geldnood verkerende Louis-Philippe van Orléans, die het ingrijpend liet verbouwen. Hij gaf architect Victor Louis opdracht om aan drie zijden van de tuin huurpanden met identieke gevels en winkelgalerijen te bouwen.

Lodewijk XVIII gaf het paleis terug aan de familie Orléans.

Meer bezienswaardigheden Parijs

graf van Napoleon
Grand Palais Parijs
lafayette 300x225
place-de-la-concord-tpsdave 300x225
bezienswaardigheden parijs sacre-coeur