Champs-Élysées

Champs-Élysées parijs. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Parijs. Het is de meest bezochte winkelstraat.

Video Champs-Élysées

De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie, waar de Elysese velden de verblijfplaats van de gelukzaligen was.

De Champs-Élysées is de breedste laan van Parijs. Met zijn bioscopen, cafés en luxueuze winkels is het een van de bekendste, mooiste en duurste straat ter wereld. Hier worden de rijken en bekendheden graag gezien.
De komst van internationale ketens als McDonald’s en Starbucks zorgde de afgelopen jaren voor een kleine verandering in het uitzicht van de Camps-Élysées
Vanwege de hoge prijzen, om er te wonen ,worden de meeste gebouwen doorgaans als kantoor gebruikt.

De laan is 1910 meter lang, en loopt vanaf de Place de la Concorde ,met de bekende obelisk, tot aan de Place Charles de Gaulle met de Arc de Triomphe.
De Champs-Élysées waren oorspronkelijk velden en marktpleinen, totdat in 1616 Maria de’ Medici besloot om de lange tuin van de Tuilerieën uit te breiden met een lange avenue begrensd door bomen.
De winkelstraat maakt deel uit van de Axe historique. Aan de oostzijde wordt het begrensd door bomen en gebouwen zoals het Théâtre Marigny en het Grand Palais.
Het Élysée ligt iets noordelijker, niet aan de avenue zelf.
Verder naar het westen ligt de nadruk op bioscopen, theaters, cafés en restaurants.

De Champs-Élysées is een van de belangrijkste winkelstraten ter wereld. Je vindt er filialen van Benetton, Disney, Gap, Nike, Zara en vele andere. Tevens is er de fanshop te vinden van de Parijse voetbalclub Paris Saint-Germain.

Om het cachet van de Champs-Élysées te waarborgen, heeft het Parijse stadsbestuur wet uitgevaardigd die alleen in wit uitgevoerde reclame-uitingen toestaat. Dit betekent dat alle neonreclame en logo’s van bedrijven aan deze laan wit zijn. De McDonald’s aan de Champs-Élysées is dan ook de enige vestiging van deze keten waarvan het overbekende logo in wit is uitgevoerd.