Panthéon Parijs

Panhéon Parijs

Video Panthéon Parijs

Het Panthéon is een gebouw midden in het Quartier Latin van Parijs.
De architect Jacques Germain Soufflot bouwde het monument oorspronkelijk als een kerk gewijd aan Sainte-Geneviève.
Het is nu meer bekend als begraafplaats van beroemde Fransen. Soufflot wilde een klassiek gebouw realiseren met de lichtheid van een gotische kathedraal. Bij de bouw werden de open muren massiever uitgevoerd omwille van structurele redenen.

In 1744 beloofde koning Lodewijk XV dat hij op de plaats van de oude abdij van Sainte-Geneviève een nieuwe kerk zou bouwen.
De Markies van Marigny werd aangewezen om de belofte van de koning waar te maken. Soufflot, een beschermeling van Marigny werd aangesteld om een ontwerp te maken.
En de bouw van het Panthéon begon.

Het ontwerp bestond uit een Grieks kruis met een portiek van Korinthische zuilen. Het beeldhouwwerk in het fronton werd gemaakt door David d’Angers. Het gebouw moest 110 meter lang bij 84 meter breed worden, en 83 meter hoog. Alhoewel de funderingen al in 1758 gelegd waren, werd het pas in 1789 voltooid. De naam Panthéon verwijst naar het Pantheon in Rome waar het op moest gaan lijken. Maar het vertoont meer overeenkomsten met de St Paul’s Cathedral van Londen.

Het midden van de verticale staaf van het kruis op het dak van het Panthéon is het nulpunt van de driehoeksmeting voor de Tranchotkaart. Deze kaart werd omstreeks 1810 gemaakt in opdracht van Napoleon voor het Franse leger. Vanuit dit punt werden alle andere punten gemeten.

Het nieuwe regime na de Franse Revolutie zag in het imposante neoclassicistische gebouw een soort tempel ter ere van Frankrijk, en veranderde de functie van kerk naar mausoleum voor beroemde Fransen. Daarna is nog enkele keren van functie gewisseld, maar in 1885 werd het officieel een ‘tempel’ voor de grote Fransen.

Er is één Nederlander in het Panthéon begraven, Jan Willem de Winter uit Kampen.

Slinger van Foucault
In 1851 hing de Franse fysicus Léon Foucault (1819-1868) een gewicht aan een touw in de koepel op. De slinger leverde het bewijs dat de aarde om zijn as draait.
Jules Guyot heeft in het Panthéon met deze slinger geëxperimenteerd om de afplatting van de aarde en de loodlijn te bestuderen.