Musée Rodin

musee rodin

Video Musée Rodin

Musée Rodin ligt in het 7e arrondissement van Parijs.
Het museum, met bijbehorend beeldenpark, werd in 1919 geopend in het voormalige Hôtel Biron. Het museum toont het werk van de beroemde Franse beeldhouwer en schilder Auguste Rodin (1840-1917). Het maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées.

Het Musée Rodin is met zijn bijbehorende beeldenpark een voorname trekpleister van Parijs. Het toont een  overzicht van het werk een van Frankrijks bekende beeldhouwers. Een zaal van het museum is gewijd aan het werk van Camille Claudel.

Rodin zelf woonde vanaf 1908 in Hôtel Biron (gebouwd tussen 1728 en 1730) en schonk geleidelijk aan zijn volledige kunstverzameling, bestaande uit beelden, schilderijen en grafisch werk, samen met zijn collectie schilderijen van Vincent van Gogh en Pierre-Auguste Renoir, aan de Franse staat.
Hij stelde maar een voorwaarde: het gebouw moest een museum worden, waar zijn werken zouden worden tentoongesteld.

Een afdeling van het museum is gevestigd in Meudon (niet ver van Parijs), waar de gipsmodellen van zijn beroemde beelden worden tentoongesteld. Tegenover de vestiging in Meudon bevindt zich ook het graf van Rodin en zijn echtgenote.

Gedurende 3 jaar was het museum gesloten voor een grondige renovatie.
Vanaf 12 november 2015 werd het  het musée Rodin terug geopend voor het publiek.

Rodin Museum in Philadelphia
Er bestaat ook nog een Rodin Museum in Philadelphia, Pennsylvania, Verenigde Staten.