Sacré-Coeur

bezienswaardigheden parijs sacre-coeur

Video Sacré-Coeur

De eerste steen van de Sarcé-Coeur werd in 1875, ter herdenking van gesneuvelde tijdens de oorlog in 1870-1871, gelegd.
De basiliek bevindt zich aan Montmartre.

Toen de architect, van de Sarcé-Coeur, Paul Abadie stierf in 1884, was de fundering al gelegd. Het werk werd voortgezet door Lucien Magne, die de 84 meter hoge klokkentoren toevoegde.

Het leggen van de fundering en het plaatsen van de klok waren ingewikkelde projecten. Om de ondergrond te verstevigen werden 83 putten van 45 meter diep gegraven. Om vervolgens vol te storten met stenen en met ondergrondse bogen.
De klok weegt 19 ton en is een van de grootste en zwaarste luidklokken ter wereld. Er waren 28 paarden nodig om de kar met de klok tegen de Montmartreheuvel op te trekken.

De architecten Abadie en Magne hebben verschillende bouwstijlen gebruikt, waaronder de Romaanse en de Byzantijnse bouwstijl. Als bouwmateriaal is travertijn gebruikt. Doordat dit voortdurend calcium uitstoot heeft de luchtvervuiling van Parijs gelukkig weinig vat op het witte uiterlijk van de Sacré-Coeur.

Binnen de basiliek hangen er schilderijen en staan er beeldhouwwerken, tevens bevindt zich hier het mozaïek Christus, een van ‘s werelds grootste afbeeldingen van Jezus.
Het is mogelijk om af te dalen naar de crypte.