Parc Monceau

Video Parc Monceau

Parc Monceau is een park in Parijs, gelegen in het 8e arrondissement. Het park is eigendom van Filips van Orléans.

Hij was een neef van koning Lodewijk XVI. Hij was rijk, actief in de rechtbank en de politiek alsook de samenleving.
In 1769 begon hij met de aankoop van het land, waar het park ligt. In 1778 besloot hij om een openbaar park te creëren, en nam hij Louis Carrogis Carmontelle in dienst om de tuinen te ontwerpen.
De bedoeling van de tuinen was om de bezoekers te verrassen en te verbazen. Dit doel werd duidelijk aangegeven door Carmontelle: “Het is niet nodig dat een tuin of de natuur in de meest aangename vorm wordt voorgelegd. Het is noodzakelijk de charme van de tuinen te behouden en te vernieuwen met elke stap. Hierdoor zal de bezoeker in zijn ziel  de wens krijgen om de tuinen, elke dag opnieuw, te bezoeken.”

Louis Carrogis nam een Duitse landschapsarchitect genoemd Etickhausen en de architect van de hertog in dienst. Zij waren verantwoordelijk voor de uitvoering van de werken.

In het park bevinden zich een:

  • Egyptische piramide
  • een colonnade van Korinthische zuilen
  • een windmolen
  • een boerderij
  • een wijngaard
  • enzovoort.

Daarnaast staan er beelden van Guy de Maupassant, Frédéric Chopin, Charles Gounod, Ambroise Thomas en Edouard Pailleron.
De tuinen worden gekenmerkt door standbeelden gekleed in oosterse en exotische kostuums alsook bijzondere dieren zoals kamelen.

Wanneer in 1781 een meer traditionele tuinontwerp de bovenhand kreeg, werden de tuinen gerenoveerd door de Schotse tuinarchitect, Thomas Blaikie.
Hij liet in 1787 een nieuwe stadsmuur bouwen aan de noordelijke kant van de tuinen. Er werd ook een soort tempel gebouwd waarvan de begane grond dienst deed als douanehuis en waarvan de eerste verdieping gebruikt werd als appartement.

De dag van vandaag is het Parc Monceau zeer populair bij de lokale bewoners en families.
Het heeft speelplaatsen voor kinderen en een actieve gratis WiFi-zone voor computergebruikers op zoek naar toegang tot internet.
Parc Monceau is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend met langere openingstijden in de zomermaanden.