Place de la Concorde

Place de le concorde

Video Place de la Concorde

Dit historisch plein te Parijs beslaat meer dan 8 hectaren.
Place de la Concorde werd ontworpen door Ange-Jacques Gabriel in 1763.

Het werd toen naar koning Lodewijk XV genoemd. Zijn ruiterstandbeeld stond in het midden van het plein. Tijdens de Franse Revolutie werd het plein omgedoopt tot Place de la Révolution en werd het standbeeld van Lodewijk XV vernield. In plaats daarvan werd een guillotine op het plein geplaatst.
In tweeënhalf jaar tijd werden hier 1119 executies voltrokken, waaronder die van koning Lodewijk XVI, koningin Marie Antoinette en de revolutionaire leiders Danton en Robespierre. Na de Revolutie werd het plein tot Place de la Concorde omgedoopt. Maar wat kon men nu op het plein plaatsen? Na al die gruwelijkheden en de moord op de koning.

Zo kreeg in 1836 het plein meer grandeur door de 23 meter hoge obelisk. De obelisk is een van de drie zogenoemde Naalden van Cleopatra en het is een geschenk van Mohammed Ali, de onderkoning van Egypte. Ooit stond deze obelisk voor de Luxortempel en werd in opdracht van farao Ramses II gebouwd.
Het duurde twee jaar vooraleer deze 227 ton wegende obelisk in Parijs aankwam. Het nam nog eens drie jaar in beslag vooraleer hij recht stond.
De obelisk doet nu dienst als zonnewijzer. Op het plein zijn lijnen gemarkeerd waarop de schaduw van de punt van de obelisk het uur en de datum aangeven.

In de 19e eeuw werden er grote fonteinen geplaatst op het plein.

Vanaf de Place de la Concorde vertrekken de parades voor de Franse nationale feestdag, welke op de Avenue des Champs-Élysées worden gehouden.

Op elke hoek van het plein staat een standbeeld welk telkens één van de grote steden van Frankrijk vertegenwoordigd. Deze steden zijn: Rouen, Straatburg, Lyon, Brest, Marseille, Nantes, Bordeaux en Rijsel.